Taka sałatka nadaje się zarówno na kolację jak i na obiad.
Dla 2 osób
Składniki:
200 g dorsza (filet) lub innej białej ryby
3 garści porwanej salaty lodowej
kilka zielonych oliwek (opcjonalnie)
2 suszone pomidory z oliwy
1 mała cukinia
3-5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
sos do sałatek (paprykowo-ziołowy)
1 łyżka soku z cytryny
Sałatka na ciepło z dorszem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię kroimy na półplasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę i smażymy, po czym doprawiamy solą i pieprzem ( musimy uważać aby dorsz się nie rozpadł). Cukinia musi być al dente
2.Na talerzu układamy sałatę, na nią kładziemy usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone na pół
3.SOS: tymianek, 3 łyżki oliwy, sos do sałatek i cytrynę razem mieszamy. Warzywa polewamy sosem i sałatkę można jeść.
Komentarze