Sałatka marchewkowo-chipsowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, osuszamy i kroimy na małą kosteczkę. Solimy i posypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy na 30 minut, następnie smażymy na oleju.
2.Chipsy delikatnie kruszymy
3.Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy.
4.Cebulę kroimy.
5.Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dobrze solimy i pieprzymy.
6.Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki. solimy i przekładamy na sitko aby nadmiar soku odlać.
7.Wykonanie:
Pomidory mieszamy z cebulą.
8.Na pomidory wykładamy starte jajka i smarujemy całą warstwę obficie sosem.
9.Tworzymy sałatkę tak aby powstawały widoczne warstwy.
10.Sos czosnkowy:
Wyłóż delikatnie do dużego słoika lub miseczki jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją, aby nie była w jogurcie). W ten sposób uzyskasz gęsty sos. Do majonezu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj. Dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-czosnkowo-pietruszkowy-5
11.Kruszymy połowę chipsów.
12.Możemy kilka większych kawałków ułożyć w koło przy szkle, aby było widać ładną warstwę.
13.Na chipsy kładziemy kawałki kurczaka.
14.Polewamy obficie sosem.
15.Na kurczaka kładziemy startą marchewkę.
16.Polewamy sosem.
17.Na sos kładziemy resztę chipsów i sypiemy pokrojonym szczypiorkiem.
Porady
Polecam zrobić sos z 1,5 porcji wtedy sałatka jest bardziej mokra.
Komentarze