W ten sposób można pobawić się w grę "Zgadnij co to ? "
Składniki:
Ciasto francuskie -1 opakowanie ( wychodzi średnich 10 " marchewek"
żółtko - 1 szt , lub pomarańczowy barwnik spożywczy ( u mnie był barwnik)
Do sałatki
Konserwy z tuńczyka w zalewie - 1puszka
ser topiony - 200 g ( 2 opakowania po 100 g)
Kapary (małe ) - 1 łyżka
Liścia salaty lub pietruszka - 1 pęczek do dekoracji
Sól i pieprz - przyprawić do smaku
Potrzebne : do ciasto metalowe stożki . Jeśli nie masz, to nie martwimy się - możesz przekręcić stożki i wykonane folii .)
Sałatka "marchewki " z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i pokroić na paski 2,5 cm 3. Posmarować paski barwnikiem lub ubitym żółtkiem.
Spiralnie nawinąć pasek ciasta na metalowy stożek ( lub folii) Umieścić ciasto do piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ,na 10 minut .
A w tej chwili przygotujemy nadzienia. W malakserze wymieszać tuńczyka , ser , kapary i natkę pietruszki . Sól i pieprz dodać do smaku .
Dostajemy ciasto z piekarnika i ostrożnie wyjmujemy marchewki z formy . Farsz umieścić w worek do kremu lub prosty woreczek i napełnić "marchewki"ozdobić li sałatą lub pietruszką .
Porady
Do tego dania pasuje każda wasz ulubiona pasta )
Że by nie było tak jawne widać nie pofarbowanych kawałków naszej "marchewki" ,najlepiej posmarować ciasto jeszcze raz,kiedy ono będzie już na stożkach.
Komentarze