Przygotowanie sałatki jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu, a ponadto z podanych składników otrzymacie dużą miskę sałatki.
30 min
Składniki:
200 g surowego makaronu np. kokardki
300 g mortadeli (możecie użyć również szynki lub innej wędliny)
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 duża papryka
4 małe lub 3 większe ogórki kiszone
4 jajka
pęczek szczypiorku
sól i pieprz
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka chrzanu
kilka łyżek majonezu
Sałatka makaronowa z mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy. Mortadele kroimy w kostkę. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i odciskamy z nadmiaru soku. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy. Ostudzone jajka kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy dodając łyżeczkę musztardy, łyżeczkę chrzanu i kilka łyżek majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę schładzamy w lodówce.
Komentarze