Sałatka makaronowa z mortadelą

4.44 (159 ocen)

  • 30 min

Przygotowanie sałatki jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu, a ponadto z podanych składników otrzymacie dużą miskę sałatki.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g surowego makaronu np. kokardki
    300 g mortadeli (możecie użyć również szynki lub innej wędliny)
    1 puszka groszku
    1 puszka kukurydzy
    1 duża papryka
    4 małe lub 3 większe ogórki kiszone
    4 jajka
    pęczek szczypiorku
    sól i pieprz
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka chrzanu
    kilka łyżek majonezu
Wystaw ocenę:

4.44 (159 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Sałatka makaronowa z mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy. Mortadele kroimy w kostkę. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i odciskamy z nadmiaru soku. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy. Ostudzone jajka kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy dodając łyżeczkę musztardy, łyżeczkę chrzanu i kilka łyżek majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sałata Jajka Kukurydza Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować