Sałatka makaronowa z makiem

0 (0 ocen)

Choć sałatka z nazwy makaronowa, to pełna jest świeżych, chrupiących oraz soczystych składników. „Kropkę na i” w potrawie stanowi mak, który nadaje jej także ciekawego wyglądu. Polecam!

Składniki:

  • 100 g suchego makaronu (np. kolanka)
    1/3 dużego kalafiora (400 g)
    2 duże marchewki (2 X 150 g)
    1 większa pomarańcza (250 g)
    4 łodygi selera naciowego (łącznie 200 g)
    1 większa biała cebula (100 g)
    1 łyżka posiekanej bazylii
    3 jajka ugotowane na twardo
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka suchego maku niebieskiego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka makaronowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka makaronowa z makiem 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Przełożyć do naczynia. Kalafior podzielić na nieduże cząstki i krótko obgotować (3 – 5 min) w lekko osolonym wrzątku, po czym osączyć, przelać zimną wodą, ponownie osączyć i wystudzić. Kalafior dołożyć do makaronu. Dodać obraną i startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę oraz drobno pokrojony seler.
  • Sałatka makaronowa z makiem 2. Następnie dołożyć obrane i posiekane jajka, obraną i pokrojoną na cząstki pomarańczę, obraną i posiekaną cebulę, bazylię, a także mak.
  • Sałatka makaronowa z makiem 3. Całość wymieszać, dodać majonez i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Porady

Jeśli nie przepadamy za owocami tropikalnymi w sałatkach, pomarańczę można zastąpić winnym, kwaskowym jabłkiem pokrojonym w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować