Sałatka makaronowa z kapustą pekińską

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pożywna i jednocześnie lekka sałatka z makaronem. Może być podawana, jako lekki obiad lub kolacja.

  • 30 min

Składniki:

  • makaron świderki - 50 g
    szynka - 50 g
    pomidor - 2 szt.
    oliwki czarne bez pestek - 10 szt.
    szczypiorek posiekany - 2 łyżki

    SOS DO SAŁATKI:
    oliwa z oliwek - 3 łyżki
    ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
    musztarda - 1 łyżka
    cukier -1 łyżeczka
    pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
    sól - do smaku

Sałatka makaronowa z kapustą pekińską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj na półtwardo według wskazówek na opakowaniu. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, pomidory na pół mniejsze cząstki, oliwki na plasterki, a kapustę pekińską porwij na małe kawałki. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w misce.
  • 2. Składniki sosu dokładnie utrzyj do uzyskania jednolitej emulsji. Sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy