Sałatka makaronowa

4.48 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 6 osób

Sałatka jest bardzo smaczną przekąską, a do tego robi się ją naprawdę ekspresowo. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ● 1/2 opak. makaronu w kształcie ziarenek ryżu
    ● 25 dag szynki
    ● puszka kukurydzy
    ● 4 świeże ogórki
    ● koperek
    ● 2 łyżki majonezu
    ● 2 łyżki jogurtu naturalnego
    ● 1 łyżka musztardy
    ● łyżeczka ziół prowansalskich
    ● ząbek czosnku
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (204 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w lekko
    osolonej wodzie ok. 5 minut.
    Osączamy, przelewamy zimną
    wodą, ponownie osączamy.
  • 2. Szynkę i obrane ogórki kroimy
    w niewielką kostkę. Kukurydzę
    osączamy i dodajemy
    do szynki z ogórkami.
  • 3. Majonez, jogurt i musztardę
    mieszamy. Dodajemy drobno
    posiekany koperek, zioła prowansalskie,
    zmiażdżony czosnek
    oraz pieprz do smaku,
    ewentualnie doprawiamy jeszcze
    szczyptą soli.
  • 4. Sałatkę mieszamy, przekładamy
    do salaterki i wstawiamy
    na godzinę do lodówki, by się
    przegryzła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza konserwowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować