Sałata z kaparami i mozzarellą

4.5 (150 ocen)

  • 15 min

Sałata może stanowić samodzielne danie podana z grzankami z masłem czosnkowym lub może być dodatkiem do dania głównego. Modyfikując dodatki, za każdym razem otrzymamy inny, ale równie ciekawy smak

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 opakowania miksu sałat
    8 kulek mozzarelli
    8 oliwek
    1 mała czerwona cebulka
    2 łyżki kaparów
    1 łyżka pestek słonecznika
    10 pomidorków

    Dressing
    3 łyżki oliwy
    1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
    sól, pieprz
    szczypta ziół powansalskich
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałata z kaparami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki
  • 2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru
  • 3. Oliwki kroimy w plasterki lub dodajemy w całości
  • 4. Sałatę, mozzarellę, kapary, cebulę i oliwki wrzucamy do miski
  • 5. Składniki sosu mieszamy razem
  • 6. Sałatę polewamy sosem, na wierzch kładziemy pestki słonecznika
  • 7. Pomidorki kroimy na połówki

Porady

Jeśli jesteśmy na diecie, możemy pominąć miód w dressingu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować