Kolorowe,pysznie i zdrowo:) 100 g porcja to około 35 kcal. Zapraszam :)
Składniki:
110 g białego sera chudego
3 łyżki mleka 1,5 %
2 łyżki szczypiorku
100 g sałaty rzymskiej
½ czerwonej cebuli
50 g rukoli
65 g czerwonej papryki
200 g ogórka zielonego
110 g marchewki
Dressing:
30 g musztardy sarepskiej
2 łyżki octu jabłkowego
½ pęczka koperku
½ pęczka natki
½ łyżeczki ksylitolu
Sól, pieprz do smaku
Sałata z twarogowymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć ser. Dodać mleko i utrzeć całość na gładką masę. Dodać posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Wilgotnymi dłońmi kulać kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odłożyć do lodówki na 15-20 minut.
2.Sałaty opłukać i dokładnie osuszyć. Rzymską pokroić w grubą kostkę, przełożyć do miski razem z rukolą. Cebulę pokroić w cienki piórka. Sprawiona paprykę w grubą kostkę. Umytego i osuszonego ogórka pokroić w plastry o grubości około 07-0,8 cm. Obraną marchewkę poszatkować na cieniutkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Wszystkie warzywa w misce delikatnie przemieszać. Doprawić solą i pieprzem.
3.Dressing:
Do małej miseczki przełożyć musztardę, ocet i ksylitol. Wymieszać dokładnie, aby cukier się rozpuścił. Natkę i koperek drobniutko posiekać i przełożyć do miseczki. Po raz ostatni wymieszać.
Dressing przelać do sałatki i wymieszać delikatnie ( najlepiej dłońmi). Sałatę przełożyć na płaski półmisek , ułożyć kuleczki twarogowe. Smacznego!
Komentarze