Sałata słodko-kwaśna

4.47 (192 ocen)

Ta przygotowana sałata to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Słodko-kwaśny sos zasmakuje osobom lubiącym orientalne smaki

Składniki:



  • 1 główka sałaty,
    100g śmietany 18%,
    1,5 łyżki octu,
    5-6 łyżeczek cukru,
    sól

Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Surówki Sos słodko-kwaśny

Sałata słodko-kwaśna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałata słodko-kwaśna 1. Sałatę płuczemy i ostawiamy ją na kilkanaście minut, aby woda ociekła. Po tym czasie rwiemy ja na kawałki. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i ocet i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Powstanie gęsty, kremowy sos. Sos doprawiamy do smaku solą.
  • Sałata słodko-kwaśna 2. Sałatę mieszamy z powstałym sosem i podajemy. Życzę smacznego :)

Porady

Pamiętajmy, że sałatę mieszamy z sosem tuż przed podaniem (maksymalnie 15-20 minut) bowiem sałata może zgorzknieć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować