Sakiewki schabowe

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Małgorzata i Roman Wójtowiczowie z Kurowa-Kolonii zaprosili nas na pyszne schabowe sakiewki.

Składniki:

  • ● 6 kotletów schabowych
    ● 30 dag pieczarek
    ● czerwona papryka
    ● cebula
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa do wieprzowiny
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sakiewki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety lekko rozbijamy i oprószamy z obu stron przyprawą do wieprzowiny.
    Pieczarki oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ drobno kroimy. Cebulę obieramy i siekamy. Warzywa dusimy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Porcje farszu nakładamy na środek kotletów. Zawijamy, aby powstała sakiewka. Związujemy nicią.
  • 3. Sakiewki pieczemy w keksówce ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C. Usuwamy nici. Polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.

Porady

RADY M. Wójtowicz Sakiewki możemy nadziewać także innymi farszami, np. z pieczarek i startego żółtego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować