Tego dania nauczyła mnie babcia, bardzo często gości u nas na niedzielnym stole.
2 godz.
Składniki:
Składniki na rosół:
1 poracja rosołowa ze skrzydełkiem
porcja włoszczyzny
przypieczona na ogniu cebula
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
vegeta do smaku
1,5- 2 litry wody
składniki na sakiewki :
pół kg mąki
2 jajka
2 łyżki masła
pół łyżeczki soli
woda
na farsz: obrane z porcji rosołowej mięso
1 cebula
sól
pieprz
majeranek
Sakiewki mięsne w rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.składniki podane na rosół gotujemy na małym ogniu ( około 1 godziny). po ugotowaniu rosół odcedzamy, obieramy mięso z porcji rosołowych, dodajemy cebulę i mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
2.ze składników podanych na ciasto, zagniatamy ciasto tak jak na pierogi, rozwałkowujemy i małym kieliszkiem wykrawamy kółka, na każde nakładamy kuleczkę farszu, przykrywamy drugim kółkiem z ciasta i sklejamy dookoła. dwa przeciwległe brzegi łączymy tworząc sakiewkę. gotujemy w lekko osolonym wrzątku, do momentu wypłynięcia, podajemy zalane gorącym rosołem z odrobiną zieleniny.
Porady
Sakiewki możemy przygotować również z mięsem z kaczki lub gęsi, ugotowany wówczas rosół będzie bardziej tłusty
Komentarze