sakiewki mięsne w rosole

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tego dania nauczyła mnie babcia, bardzo często gości u nas na niedzielnym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na rosół:
    1 poracja rosołowa ze skrzydełkiem
    porcja włoszczyzny
    przypieczona na ogniu cebula
    2 listki laurowe
    4 ziela angielskie
    2 ząbki czosnku
    kilka ziarenek pieprzu
    vegeta do smaku
    1,5- 2 litry wody
    składniki na sakiewki :
    pół kg mąki
    2 jajka
    2 łyżki masła
    pół łyżeczki soli
    woda
    na farsz: obrane z porcji rosołowej mięso
    1 cebula
    sól
    pieprz
    majeranek

Sakiewki mięsne w rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. składniki podane na rosół gotujemy na małym ogniu ( około 1 godziny). po ugotowaniu rosół odcedzamy, obieramy mięso z porcji rosołowych, dodajemy cebulę i mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  • image-25vw0vq 2. ze składników podanych na ciasto, zagniatamy ciasto tak jak na pierogi, rozwałkowujemy i małym kieliszkiem wykrawamy kółka, na każde nakładamy kuleczkę farszu, przykrywamy drugim kółkiem z ciasta i sklejamy dookoła. dwa przeciwległe brzegi łączymy tworząc sakiewkę. gotujemy w lekko osolonym wrzątku, do momentu wypłynięcia, podajemy zalane gorącym rosołem z odrobiną zieleniny.

Porady

Sakiewki możemy przygotować również z mięsem z kaczki lub gęsi, ugotowany wówczas rosół będzie bardziej tłusty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy