Sakiewki Chińskie

4.49 (195 ocen)

  • 60 min

Pyszne Chińskie sakieweczki nadziewane mięsem i kapustą pekińską.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto
    300 gr mąki
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka smalcu (ja dałam masło)
    200 ml wrzątku

    nadzienie:
    200 gr mięsa mielonego
    250 gr kapusty pekińskiej
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka wódki
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    1 łyżka szczypiorku
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju sezamowego
    pieprz do smaku

    surówka;
    250 gr kapusty pekińskiej
    ok 150 gr rzepy
    1 mała papryczka chili
    łyżeczka sosu sojowego ciemnego
    łyżeczka sosu imbirowego z soją
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Sakiewki chińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chinskie sakiewki 1. nadzienie:
    Kapustę ugotować we wrzątku ok 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.
    Posiekać drobno, włożyć do miski. Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej .. wszystko wymieszać ..doprawić pieprzem.

    Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty p boku 6, 6,5 cm .. Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki. Gotować na parze ok 12-15 min.
  • chinskie sakiewki 2. surówka;
    Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać

    Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować