Sakiewki z włoskiej kapusty

0 (0 ocen)

To pyszny sposób na urozmaicenie tradycyjnych gołąbków.

Składniki:

  • Składniki:
    • 8 liści z kapusty włoskiej (6 na sakiewki, 2 na wyłożenie dna naczynia),
    • 1 szklanka ryżu,
    • 25 dag gotowanego mięsa z kurczaka,
    • Natka pietruszki,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Liście z pora do zawiązania,
    • 0,5-1 szklanki bulionu (wszystko zależy od wielkości naczynia w którym będziemy zapiekać sakiewki), może być z kostki.

    Dodatkowo:
    • 2 pomidory,
    • 1 cebula

Sakiewki z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nakładanie nadzienia 1. Ryż gotujemy na sypko. Studzimy delikatnie.
    Mięso mielimy.
    Pietruszkę siekamy. Tak przygotowane składniki łączymy razem i doprawiamy do smaku.

    Liście z kapusty obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy. Studzimy.
    Z przestudzonych liści wycinamy grubą część łodygi. Na środku układamy porcje nadzienia. Liść zawijamy delikatnie ku górze formując sakiewkę. U góry zawiązujemy ją porem.
    W ten sam sposób postępujemy z kolejnymi liśćmi.
    Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej także wykładamy lekko obgotowanym liściem. Całość podlewamy niewielką ilością bulionu i zapiekamy pod przykryciem około 20 minut.

    Gotowe wyciągamy. Podajemy z sosem pomidorowym na gorąco.

    Sos: Cebulę kroimy w kostkę . rumienimy na oleju. Pomidory kroimy w kostkę. Dokładamy do cebuli. Razem smażymy, aż pomidory się rozejdą.
    Doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy