To pyszny sposób na urozmaicenie tradycyjnych gołąbków.
Składniki:
Składniki:
• 8 liści z kapusty włoskiej (6 na sakiewki, 2 na wyłożenie dna naczynia),
• 1 szklanka ryżu,
• 25 dag gotowanego mięsa z kurczaka,
• Natka pietruszki,
• Sól, pieprz do smaku,
• Liście z pora do zawiązania,
• 0,5-1 szklanki bulionu (wszystko zależy od wielkości naczynia w którym będziemy zapiekać sakiewki), może być z kostki.
Sakiewki z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko. Studzimy delikatnie.
Mięso mielimy.
Pietruszkę siekamy. Tak przygotowane składniki łączymy razem i doprawiamy do smaku.
Liście z kapusty obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy. Studzimy.
Z przestudzonych liści wycinamy grubą część łodygi. Na środku układamy porcje nadzienia. Liść zawijamy delikatnie ku górze formując sakiewkę. U góry zawiązujemy ją porem.
W ten sam sposób postępujemy z kolejnymi liśćmi.
Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej także wykładamy lekko obgotowanym liściem. Całość podlewamy niewielką ilością bulionu i zapiekamy pod przykryciem około 20 minut.
Gotowe wyciągamy. Podajemy z sosem pomidorowym na gorąco.
Sos: Cebulę kroimy w kostkę . rumienimy na oleju. Pomidory kroimy w kostkę. Dokładamy do cebuli. Razem smażymy, aż pomidory się rozejdą.
Doprawiamy do smaku.
Komentarze