Sakiewki z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Uwielbiam pierogi pod każdą postacią.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - woda gorąca: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta

    - kapusta kwaszona: 2 szklanki
    - grzyby suszone: 0.5 szklanki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 1 sztuka
    - majeranek: 3 szczypty
    - pomidor: 1 sztuka
    - pieprz do smaku: 2 szczypty
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki

    - pieczarki: 300 gramów
    - śmietana 18%: 200 mililitrów
    - natka pietruszki: 3 szczypty
    - mąka: 1.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól do smaku: 3 szczypty
    - pieprz do smaku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sakiewki z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą dodać wodę i ugnieść ciasto na pierogi. Gotowe ciasto należy przykryć ponieważ będzie schnąć.
  • 2. Grzyby zalać wrzątkiem, kiedy ostygną pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną kapustę, chwilę smażyć. Do kapusty nalać wodę z grzybów, dodać liść laurowy, ziele, grzyby. Pod koniec gotowania kapusty dodać pokrojonego w kostkę pomidora, chwilę pogotować. Miękką kapustę doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, solą jeśli jest taka potrzeba. Farsz ostudzić.
  • 3. Kawałek ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyciąć kółka, na środek nałożyć farsz i zagniatać do góry w formie sakiewek. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładziemy surowe pierogi, smażymy tak długo aby spody się zarumieniły. Zarumienione pierogi zalać wodą na 1/3 wysokość pierogów, przykryć pokrywką i gotować do miękkości pierogów.
  • 4. Pieczarki pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą położyć pieczarki, natkę pietruszki, smażyć do miękkości pieczarek i do odparowania ich. Odparowane pieczarki posypać mąką, cały czas smażąc do chwili połączenia składników. Do pieczarek dodać śmietanę chwilę gotować, doprawić do smaku pieprzem i solą.
  • 5. Gotowe pierogi wyłożyć na talerz i polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować