Sakiewki z papieru ryżowego z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: na rozgrzanej oliwie podsmażamy pieczarki, cukinię, paprykę, dymkę i por. marchewkę gotujemy. Wszystko mieszamy z wcześniej ugotowaną kaszą.
2.Papier ryżowy moczymy we wrzątku przez 10 sekund. Na miękki już papier nakładamy łyżkę stołową farszu i zwijamy w sakiewkę. Związujemy z blanszowanym we wrzątku szczypiorkiem.
3.Sos grzybowy:
Jeśli zdecydujemy się na sos grzybowy, to najpierw moczymy suszone grzybki typu podgrzybki. Następnie grzyby gotujemy do miękkości. Wyciągamy grzyby i kroimy je w kostkę razem z cebulą. Grzyby i cebulę wrzucamy do smażenia na rozgrzany olej, chwilę smażymy a następnie zalewamy wywarem z grzybów, który uzyskaliśmy z gotowania. Gotujemy przez około pół godziny. Wyłączamy ogień i dodajemy zahartowaną śmietanę.
4.Sakiewki z papieru ryżowego podajemy z sosem grzybowym albo pieczarkowym.
Porady
Jeśli nie mamy suszonych grzybów zamist sosu grzybowego możemy zrobić sos pieczarkowy
Komentarze