Sakiewki z papieru ryżowego z kaszą gryczaną

4.5 (181 ocen)

  • 20 min

Wygląda egzotycznie ale dzięki temu, że farsz jest z kaszy to smakuje jak u mamy :)

  • 20 min

Składniki:

  • Przepis na 2 porcje

    składniki:
    6 sztuk papieru ryżowego

    1 woreczek kaszy gryczanej kupiec

    1 mała marchewka

    Dymka

    Pół papryki czerwonej

    Por –zielna część

    Pół małej cukinii

    Pieczarki

    Oliwa

    Szczypiorek

    Sól i pieprz





    Sos grzybowy

    Składniki:

    Pieczarki albo grzyby suszone

    Cebulka

    Oliwa

    Śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sakiewki z papieru ryżowego z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: na rozgrzanej oliwie podsmażamy pieczarki, cukinię, paprykę, dymkę i por. marchewkę gotujemy. Wszystko mieszamy z wcześniej ugotowaną kaszą.

  • 2. Papier ryżowy moczymy we wrzątku przez 10 sekund. Na miękki już papier nakładamy łyżkę stołową farszu i zwijamy w sakiewkę. Związujemy z blanszowanym we wrzątku szczypiorkiem.
  • 3. Sos grzybowy:
    Jeśli zdecydujemy się na sos grzybowy, to najpierw moczymy suszone grzybki typu podgrzybki. Następnie grzyby gotujemy do miękkości. Wyciągamy grzyby i kroimy je w kostkę razem z cebulą. Grzyby i cebulę wrzucamy do smażenia na rozgrzany olej, chwilę smażymy a następnie zalewamy wywarem z grzybów, który uzyskaliśmy z gotowania. Gotujemy przez około pół godziny. Wyłączamy ogień i dodajemy zahartowaną śmietanę.
  • 4. Sakiewki z papieru ryżowego podajemy z sosem grzybowym albo pieczarkowym.

Porady

Jeśli nie mamy suszonych grzybów zamist sosu grzybowego możemy zrobić sos pieczarkowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Papier ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować