Sajgonki z łososiem, rukolą i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę oraz czarny sos chilli. Mieszamy ze sobą, Dodajemy skórkę otartą z wyparzonej wcześniej cytryny, starte dwa ząbki czosnku, drobno posiekaną miętę. Marynatę doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli w proszku.
Łososia kroimy w kawałki grubości palca (musi ich być dwanaście, po trzy dla każdej z czterech osób), zalewamy go marynatą i odstawiamy do lodówki na dwie - trzy godziny.
2.Kiedy ryba przejdzie aromatami, na duży talerz wylewamy niewielką ilość wody i zamaczamy w niej płat papieru ryżowego, z obu stron. Na środku układamy odrobinę rukoli, kawałek łososia i kilka obranych pistacji. Następnie zwijamy według przepisu na opakowaniu.
Gotowe sajgonki smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron. Podajemy na świeżej rukoli.
Komentarze