Sajgonki z krewetkami i miętą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sajgonki z krewetkami i miętą z dodatkiem sosu z orzeszków ziemnych - przystawka nr 2

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron typu wermiszel: 10 dekagramów
    - ugotowane krewetki: 45 dekagramów
    - mesclun czyli miks zielonych sałat: 1 szklanka
    - fasolka szparagowa: 1 szklanka
    - świeża kolendra: 1 szklanka
    - świeże listki mięty: 1 szklanka
    - opwakowanie papieru ryżowego - 25 sztuk: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sajgonki z krewetkami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 3 szklanki wody. Dodać makaron i gotować 3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Wymieszać z zieleniną. Płaty papieru ryżowego zamaczać w wodzie i na każdy układać po 2 krewetki. Zwijać formując sajgonki. Podawać z sosem z orzeszków ziemnych.
  • Sos z orzeszków ziemnych 2. Sos z orzeszków ziemnych
    SKŁADNIKI: pół szklanki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka sosu rybnego, 1 ząbek czosnku, 1/4 szklanki masła orzechowego, 1 i pół łyżki soku z limonki, 1 posiekana papryczka chili (opcjonalnie), 3/4 szklanki podpieczonych orzeszków ziemnych.

    SPOSÓB WYKONANIA: W rondelku rozpuścić cukier. Garnek wstawić do zlewu i bardzo ostrożnie wlać szklankę gorącej wody. Postawić ponownie na palniku i gotować aż cukier się rozpuści w wodzie. Odstawić na 30 minut. Wlać do blendera. Dodać sól, sos rybny, czosnek, masło orzechowe, sok z limonki papryczkę. Miksować 30 sekund. Podpieczone orzechy przesiekać. Sos podawać w pojemniczkach na sos. Przybrać podpieczonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować