Sajgonki z kurczakiem i warzywami

4.51 (162 ocen)

Orientalne danie na obiad :)

Składniki:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
    1 filet z kurczaka
    100 g krewetek koktajlowych
    1 marchewka
    1/2 papryki
    kawałek cukinii
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    sos sojowy
    sos rybny
    sos chili-czosnkowy
    olej arachidowy
    ocet ryżowy
    mieszanka przypraw chińskich
    sproszkowana trwa cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Sajgonki z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa 1. Warzywa pokroić w paseczki, Podsmażyć na rozgrzanym oleju arachidowym, najpierw marchewkę, potem dorzucić paprykę i cukinię, skropić sosem sojowym.
  • 2. Krewetki skropić sosem rybnym, posypać solą i pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć na maśle, aż zmienią kolor na biały.
  • kurczak 3. Kurczaka pokroić w paski, skropić octem, sosem sojowym, sosem chili i posypać mieszanką przypraw chińskich i trawą cytrynową. Podsmażyć na rozgrzanym oleju arachidowym.
  • zawijanie 4. Papier ryżowy moczyć przez 2 sekundy w wodzie, na następnie układać na nim kurczaka, warzywa i krewetki (ja dodałam je tylko do połowy sajgonek, jeśli chcemy dodać do wszystkich to można wykorzystać całe opakowanie 250 g). Boki papieru złożyć do środka i całość zwinąć.
  • smażenie 5. Sajgonki obsmażyć z rozgrzanym oleju z dwóch stron, wyłożyć na ręcznik papierowy i gotowe. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Krewetki Papier ryżowy Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować