Sajgonki z dorszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sajgonki w zasadzie powstały przez zwykły przypadek. Wędzony dorsz miał zostać użyty do innej potrawy ,więc postanowiłem wymyślić coś nowego. Postanowiłem więc połączyć składniki ,które były pod ręką. Wyszło pysznie. Pieczona papryka nadała rybie słodkości i delikatności.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 500-600 g wędzonego dorsza
    po 1/2 papryki czerwonej ,zielonej i żółtej
    2 jajka ugotowane na twardo
    2 opakowania papieru ryżowego
    olej do głębokiego smażenia
    sól ,pieprz
    oliwa z oliwek
    Dodatkowo:
    ryż jaśminowy
    słodko pikantny sos chilli

Sajgonki z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę tniemy na paski skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy do miękkości ,studzimy. Dorsza obieramy ,oddzielamy ości. Dorsza ,jajka ,cebulę i paprykę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (najmniejsze oczka). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na papier ryżowy (lekko namoczony wodą) układamy farsz (po łyżce) i zawijamy podobnie jak krokiety. Smażymy na głębokim oleju. Podajemy z ryżem jaśminowym i słodko pikantnym sosem chilli.

Komentarze

Podobne przepisy