Sajgonki z mięsem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Orientalne smaki możemy w łatwy sposób przygotować we własnej kuchni, zwłaszcza, że nie jest to trudne, a bardzo smaczne danie. Można przygotować je wcześniej, a podsmażyć tuż przed podaniem.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso z indyka (mielone): 300 gramów
    - kapusta pekińska (liście): 5 sztuk
    - bazylia (świeża, posiekana): 0.5 szklanki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - czosnek: 4 ząbki
    - olej (roślinny): 2 łyżki
    - pieprz (świeżo mielony): 0.5 łyżeczki
    - papier ryżowy: 20 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Naleśniki Przystawki

Sajgonki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć mięso do miękkości, pod koniec dodać pieprz, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 2. Z umytych liści kapusty usunąć twarde, środkowe części, a pozostałe posiekać i dodać na 5 minut przed końcem smażenia się mięsa. Usmażone zdjąć z ognia, dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
  • 3. Płaty papieru ryżowego moczyć przez moment w letniej wodzie. Odłożyć na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
  • 4. Następnie na każdym płacie papieru kłaść 1 łyżkę farszu i delikatnie rolować, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.
  • Sajgonki z mięsem 5. Przygotować wszystkie sajgonki, a dopiero później je smażyć na odrobinie oleju, partiami, po około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i chrupiące.
  • Sajgonki z mięsem 6. Podawać z ulubionym sosem do maczania sajgonek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papier ryżowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować