Schabik z szynkowara według Gosi

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Od koleżanki pożyczyłam szynkowar i postanowiłam zrobić domową wędlinkę .Wyszła na prawdę pyszna

  • 6 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    składniki marynaty

    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    10 ziarenek pieprzu czarnego
    1 łyżeczka kminku
    250 ml wody
    dodatkowo

    2 łyżki płaskie soli peklowej
    1 łyżka majeranku
    2-3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka cukru pudru
    dodatkowo do marynaty

Schabik z szynkowara według gosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 250 ml wody dodajemy liście laurowe,pieprz w ziarenkach,kminek i ziele angielskie zagotować zmniejszyć ogień i gotować po przykryciem około 10-15 minut,trochę wody się wygotuje ale to nie szkodzi tak ma być .Marynatę studzimy pod przykryciem. Schab myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.Zimną marynatę przelewamy przez sitko do wody dodajemy sół peklową cukier puder ,żelatynę i roztarty majeranek mieszamy. Mięso wkładamy do naczynia szklanego zalewamy marynatą nakrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
  • 2. Następnego dnia do szynkowara wkładamy woreczek dajemy zamarynowany schab zamykamy woreczek i szynkowar,który wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 48 godzinach do dużego garnka wlewamy wodę wstawiamy szynkowar i parzymy mięso około 80 st C przez około 2 godziny.Ja dodatkowo muszę pilnować bo do szynkowara nie ma termometru. Jak minie ten czas szynkowar chłodzę pod zimną wodą i wstawiam do lodówki na całą noc aby wędlina dobrze zastygła. Następnie wyjmuję woreczek z szynkowara i mamy gotową domową wędlinkę. POLECAM!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy