Schabowy z puree z topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy.
W miseczce widelcem roztrzepujemy jajko z solą, pieprzem i ostrą papryką. Bułkę tartą wysypujemy na duży talerz.
Kotlety rozbijamy z dwóch stron, tak, aby uzyskać cienkie płaty i obtaczamy z obu stron w jajku i w bułce, smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Nie należy przykrywać patelni, aby kotlety pozostały chrupiące.
Na gotowe kotlety kładziemy po plasterku sera i kilka plasterków podsmażonych pieczarek, przykrywamy i odstawiamy aż ser nam się ładnie roztopi.
Puree:
Ziemniaki i topinambur obieramy, kroimy w niedużą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 20-25min.) Odcedzamy, dodajemy masło, starty żółty ser i miksujemy aby powstało puree. Możemy dodać odrobinę śmietany.Smacznego!
Komentarze