Schabowy z puree z topinamburem

4.5 (188 ocen)

Pyszny obiadek

Składniki:

  • • 2-3 kotlety schabowe,
    • 1 jajko
    • sól, pieprz, ostra papryka,
    • bułka tarta,
    • 2-3 pieczarki,
    • 2-3 plasterki żółtego sera,
    • olej do smażenia,
    Puree:
    • ok. 500 g ziemniaków,
    • ok. 300 g topinambura ,
    • 1 łyżka masła,
    • 1 łyżka startego żółtego sera,
    • Sól,
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schabowy z puree z topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy.
    W miseczce widelcem roztrzepujemy jajko z solą, pieprzem i ostrą papryką. Bułkę tartą wysypujemy na duży talerz.
    Kotlety rozbijamy z dwóch stron, tak, aby uzyskać cienkie płaty i obtaczamy z obu stron w jajku i w bułce, smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Nie należy przykrywać patelni, aby kotlety pozostały chrupiące.
    Na gotowe kotlety kładziemy po plasterku sera i kilka plasterków podsmażonych pieczarek, przykrywamy i odstawiamy aż ser nam się ładnie roztopi.
    Puree:
    Ziemniaki i topinambur obieramy, kroimy w niedużą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 20-25min.) Odcedzamy, dodajemy masło, starty żółty ser i miksujemy aby powstało puree. Możemy dodać odrobinę śmietany.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować