Zwykły schabowy może się znudzić, więc proponuję pofantazjować i zrobić wg tego przepisu.
Składniki:
2 grubsze kotlety schabowe bez kości dobrze rozklepane
1 rozbełtane jajko do obtoczenia
bułka tarta też do obtoczenia najlepiej własnej roboty
mieszanka warzywna na wierzch kotleta:
150 g pokrojonych pieczarek
1 posiekana średnia cebula
1/2 średniej wielkości czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
1 większy obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor
1 większy przeciśnięty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
ew. swoje ulubione zioła
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
2 łyżki tartego żółtego sera na koniec
Schabowy wypasiony inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw zrobić mieszankę warzywną : na patelni rozgrzać 1 - 2 łyżki oleju, wrzucić posiekaną cebulę i za chwilę pokrojone pieczarki, smażyć aż do odparowania soków, dodać paprykę a po 5 minutach pokrojone pomidory.
Doprawić do smaku, dodać przeciśnięty czosnek i zioła, wymieszać i odstawić.
Teraz zrobić kotlety : rozklepany schab posypać solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i bułce tartej, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć z jednej strony do zrumienienia, odwrócić i teraz na tą przysmażoną stronę nałożyć przyrządzone warzywka i posypać tarty serem.
Zmniejszyć temperaturę, przykryć pokrywką i smażyć aż do zrumienienia i rozpuszczenia się sera.
Komentarze