Schabowy wypasiony inaczej

5 (193 ocen)

Zwykły schabowy może się znudzić, więc proponuję pofantazjować i zrobić wg tego przepisu.

Składniki:

  • 2 grubsze kotlety schabowe bez kości dobrze rozklepane
    1 rozbełtane jajko do obtoczenia
    bułka tarta też do obtoczenia najlepiej własnej roboty
    mieszanka warzywna na wierzch kotleta:
    150 g pokrojonych pieczarek
    1 posiekana średnia cebula
    1/2 średniej wielkości czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
    1 większy obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor
    1 większy przeciśnięty ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    ew. swoje ulubione zioła
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    2 łyżki tartego żółtego sera na koniec
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy Ser

Schabowy wypasiony inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0v0rqs6 1. Najpierw zrobić mieszankę warzywną : na patelni rozgrzać 1 - 2 łyżki oleju, wrzucić posiekaną cebulę i za chwilę pokrojone pieczarki, smażyć aż do odparowania soków, dodać paprykę a po 5 minutach pokrojone pomidory.
    Doprawić do smaku, dodać przeciśnięty czosnek i zioła, wymieszać i odstawić.
    Teraz zrobić kotlety : rozklepany schab posypać solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i bułce tartej, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć z jednej strony do zrumienienia, odwrócić i teraz na tą przysmażoną stronę nałożyć przyrządzone warzywka i posypać tarty serem.
    Zmniejszyć temperaturę, przykryć pokrywką i smażyć aż do zrumienienia i rozpuszczenia się sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Schab Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować