Bulgur ( turecka kasza) można zastąpić kaszą kuskus.
45 min
Składniki:
Składniki
4 kotlety schabowe
szklanka kaszy bulgur
8 pieczarek
2 cebule
po garści świeżej kolendry ,mięty i natki pietruszki
jajko
sól ,pieprz
smalec do smażenia
400 ml bulionu wołowego
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Schabowe roladki z bulgurem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety cienko rozbiłem ,oprószyłem z obu stron solą i pieprzem.
Bulgur zalałem gorącym bulionem warzywnym ,przykryłem i czekałem do momentu kiedy spęczniał i stał się miękki.
Cebulę posiekałem w drobną kostkę ,pieczarki oczyściłem i pokroiłem w plasterki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek (1 łyżka) zeszkliłem cebulę i posmażyłem z pieczarkami. Wymieszałem razem z osączonym bulgurem ,jajkiem oraz posiekanymi ziołami. Doprawiłem do smaku solą oraz pieprzem. Masę układałem na każdego kotleta zawijając w roladki i spinając klipsami do zrazów (można użyć wykałaczek).
Na rozgrzanym smalcu podsmażyłem z obu stron roladki ,następnie przełożyłem na talerz. Tłuszcz wlałem do rondelka ,dodałem posiekaną cebulę ,którą zeszkliłem. Zalałem gorącym bulionem wołowym ,dodałem liście laurowy oraz ziele angielskie. Zagotowałem ,dodałem roladki i dusiłem pod przykryciem ok 20 min.
Po tym czasie roladki wyciągnąłem z bulionu ,przykryłem folią aby nie ostygły. Cebulę w bulionie zblendowałem i zredukowałem sos.
Komentarze