ok 1 kg schabu bez kości
sól
pieprz
sól czosnkowa lub czosnek granulowany
2-3 jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sos:
1/2 pojemnika śmietany 18%
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżeczki tartego chrzanu
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
20 dag żółtego sera
gałka muszkatołowa
Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą. Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia . Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety.
Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na ok 15-20 min.
Gotowe podaję z ziemniakami z wody i surówką .
Komentarze