Schabowe kąski z marchewką

0 (0 ocen)

Gęsta i smaczna potrawa idealna na rozgrzewający obiad, taki schabowy jest równie smaczny jak klasyczny smażony na tłuszczu.

Składniki:


  • 1/2 kg schabu
    1 cebula
    2 marchewki
    kawałek kalafiora
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanego koperku
    kilka ziaren kolorowego pieprzu
    sól
    pieprz ziołowy

Schabowe kąski z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schabowe kaski z marchewką 1. Mięso umyć i pokroic na plastry, a potem w cieńsze paseczki i lekko rozbić, delikatnie opruszyć sola i pieprzem ziołowym.
  • schabowe kąski z marchewką 2. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, dodać pieprz kolorowy i zagotować do gotującej się wody dodać mięso i pokrojoną w grube plasterki marchew, cebulę pokrojoną i czosnek w plasterki ja dodałam jeszcze 1/4 łyżeczki tymianku, przykryć i udusić do miękkości pod koniec dodać różyczki kalafiora w trakcie duszenia się mięso puści sporo soku tworząc coś w rodzaju sosu
  • 3. Przed podaniem posypać zielonym koperkiem, podawać gorące z dowolnymi dodatkami ja potraktowałam danie jako potrawę jednogarnkową i podałam z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy