SCHABOWE DUSZONE Z ZIOŁAMI, CZOSNKIEM I CEBULĄ

5 (157 ocen)

  • 40 min

Schabowy przygotowany nieco inaczej - bez panierki, ze sporą ilością ziół, z czosnkiem i cebulką. Bardzo pyszny i w sumie szybki - mięso robiłam tyle czasu, ile gotowały się ziemniaki.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe (ok. 1 cm grubości)
    1 duża czerwona cebula
    1 duża biała cebula
    2 ząbki czosnku
    przyprawy:
    sól, świeżo mielony czarny pieprz, curry, słodka mielona papryka, suszone: majeranek, lubczyk i natka pietruszki, zioła prowansalskie
    3 łyżki oleju rzepakowego
    ok. 1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowe duszone z ziołami, czosnkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem, oprószam je solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzewam olej na patelni, układam kotlety i smażę - gdy będą już z obu stron rumiane, dodaję posiekane w półplasterki cebule. Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i smażę razem 6-7 minut, by cebula zmiękła. Następnie dodaję posiekany czosnek, słodką paprykę i odrobinę wody - duszę pod przykryciem jakieś 10 minut. Podaję z ziemniakami z wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować