Schabowe z porem i topionym serkiem

4.5 (187 ocen)

  • 45 min

Por i topiony serek sprawdził się w połączeniu z schabowym w serowo- ziołowej panierce rewelacyjnie .

  • 45 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe

    3 jajka

    0,5 szklanki mąki

    0,5 szklanki startego na tarce o drobnych oczkach sera żółtego

    pęczek natki pietruszki

    0,5 łyżeczki suszonej bazylii

    0,5 łyżeczki suszonego tymianku

    niecałe 0,5 szklanki mleka

    200 g topionego serka o smaku szczypiorku z cebulką(ewentualnie innego o wyrazistym smaku)

    2 pory(części białe)

    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:mąka do obtoczenia,tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Schabowe z porem i topionym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyścić ,opłukać, ugotować,odcedzić pokroić w krążki.
  • 2. Jajka,mąkę,drobno posiekaną natkę,bazylię,tymianek oraz ser połączyć mikserem,następnie powoli wlać mleko .Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut
  • image-0ojpvos 3. Mięso rozbić,opruszyć solą i pieprzem,obtoczyć w mące ,następnie zanurzać w schłodzonym cieście
  • image-12biqc1 4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na małym z ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • image-20v0xw3 5. Kotlety przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.Na każdy kotlet położyć krążki pora.Serki zetrzeć na tarce,ułożyć na porach.

    ...Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec w temp.200 st.C do momentu lekkiego zrumienienia sera tak przez około 10-15 minut .
    .

Porady

Serek topiony przed użyciem najlepiej na około 20 minut włożyć do zamrażalnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Schab Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować