Schabowe z porem i topionym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory oczyścić ,opłukać, ugotować,odcedzić pokroić w krążki.
2.Jajka,mąkę,drobno posiekaną natkę,bazylię,tymianek oraz ser połączyć mikserem,następnie powoli wlać mleko .Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut
3.Mięso rozbić,opruszyć solą i pieprzem,obtoczyć w mące ,następnie zanurzać w schłodzonym cieście
4.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na małym z ogniu z obu stron na złoty kolor.
5.Kotlety przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.Na każdy kotlet położyć krążki pora.Serki zetrzeć na tarce,ułożyć na porach.
...Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec w temp.200 st.C do momentu lekkiego zrumienienia sera tak przez około 10-15 minut .
.
Porady
Serek topiony przed użyciem najlepiej na około 20 minut włożyć do zamrażalnika.
Komentarze