Schab suszony w ziołach.

4.5 (163 ocen)

Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych bardzo dużo. Podobnie robi się kiełbasę suszoną tz. palcówkę. Z kiełbasą jest o wiele więcej pracy. W smaku suszony schab przypomina polędwicę wędzoną. Należy pami

Składniki:

  • 1 kg schabu b/k
    2 dag soli peklowej
    2 dag soli kuchennej
    4 ząbki czosnku
    0,5 łyżeczki majeranek,
    0,5 łyżeczki papryka słodka
    0,5 łyżeczki tymianek,
    0,5 łyżeczki pieprz świeżo mielony
    0,5 łyżeczki ziaren jałowca
    5 ziaren ziele angielskie
    3 liść laurowy
    1 łyżeczka cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Schab suszony w ziołach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab w przyprawach. 1. Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć oczyszczony schab. Tak natarty przyprawami schab, wkładamy najlepiej do szklanego naczynia i odstawiamy w zimne miejsce na około 4 dni. Schab co jakiś czas odwracamy, a soki które puści wylewamy. Po tym czasie przekładamy do siatki wędliniarskiej i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Suszymy 4 do 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy z siatki , zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 12 godzin w celu schłodzenia do lodówki i po tym czasie mamy gotową dobrą wędlinę.

  • schab 2. i

Porady

Należy pamiętać, że najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować