schab po hawajsku

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

mięsko z delikatnie słodko - winnym posmakiem, szybkie i nieskomplikowane :)

  • 60 min

Składniki:

  • 500 - 700 gram schabu w plastrach
    1 puszka ananasów
    1,5 strąka papryki (dałam po połowie w 3 kolorach)
    1 duża cebula
    2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
    2 łyżki białego wytrawnego wina
    0,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
    sól, pieprz (optymalnie biały)
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po hawajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z puszki ananasów zlać kompot, dodać do niego wino, ziele angielskie (zmielone), wymieszać.
    Do marynaty włożyć mięsko, plastry można wcześniej lekko rozbić lub pokroić w paski, włożyć do lodówki i pozostawić na co najmniej godzinę.

    Paprykę pokroić w paski, cebulę posiekać.
    Na patelni zeszklić cebulkę, przełożyć ją do dużego rondla, dodać mięso wraz z marynatą, wlać bulion, wrzucić paprykę, zagotować i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ( u mnie około 45 minut). Od czasu do czasu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.


    Następnie w 1/4 szklanki zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, zaprawę wlać do gotującego się mięsa, zagotować, wrzucić pokrojonego na cząstki ananasa, dusić jeszcze 15 minut na małym ogniu często mieszając, ewentualnie doprawić.

    Danie podałam z ryżem ugotowanym na sypko i ogórkiem konserwowym.

Porady

Do przyrządzenia potrawy możemy również użyć płatów szynki wieprzowej lub cielęciny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Papryka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować