Schab po hawajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z puszki ananasów zlać kompot, dodać do niego wino, ziele angielskie (zmielone), wymieszać.
Do marynaty włożyć mięsko, plastry można wcześniej lekko rozbić lub pokroić w paski, włożyć do lodówki i pozostawić na co najmniej godzinę.
Paprykę pokroić w paski, cebulę posiekać.
Na patelni zeszklić cebulkę, przełożyć ją do dużego rondla, dodać mięso wraz z marynatą, wlać bulion, wrzucić paprykę, zagotować i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ( u mnie około 45 minut). Od czasu do czasu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Następnie w 1/4 szklanki zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, zaprawę wlać do gotującego się mięsa, zagotować, wrzucić pokrojonego na cząstki ananasa, dusić jeszcze 15 minut na małym ogniu często mieszając, ewentualnie doprawić.
Danie podałam z ryżem ugotowanym na sypko i ogórkiem konserwowym.
Porady
Do przyrządzenia potrawy możemy również użyć płatów szynki wieprzowej lub cielęciny
Komentarze