Schab po cygańsku

4.5 (196 ocen)

Już przyjadły mi się zwykłe kotlety schabowe, dziś zrobiłam je w sosie cygańskim

Składniki:

  • na sos
    papryka czerwona - 1 szt
    papryka żółta - 1 szt
    cebula - 2 szt
    sos cygański - 1 słoiczek ( 200 g )
    sól i pieprz
    mięso
    schab b/k - 800 g
    dodatkowo
    mąka
    tłuszcz do smażenia
    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić na 8 kotletów, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem.
  • 2. Panierować kotlety w mące, smażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano.
  • 3. Przełożyć kotlety do rondla, podlać odrobiną wody, dusić kilka minut, na wolnym ogniu.
  • 4. Cebulę obrać, papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski, cebulę w piórka.
  • 5. Udusić cebulę na tłuszczu, dodać paprykę i sos cygański, razem poddusić.
  • 6. Przełożyć cebulę z papryką do kotletów, dusić kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować