Schab po warszawsku

4.49 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo smaczna i efektowna przekąska.Możemy ją podać różne na uroczystości rodzinne, święta,sylwestra lub nowy rok.

Składniki:

  • 1,5 kilograma schabu

    1 łyżeczka majeranku

    1 łyżeczka soli

    0,5 łyżeczki słodkiej papryki

    0,5 łyżeczki ostrej papryki

    1/4 szklanki oleju

    rękaw do pieczenia

    Farsz:

    1 kostka masła

    5 jajek ugotowanych na twardo

    4-5 łyżek tartego chrzanu

    sól,pieprz

    Dodatkowo:

    1 ogórek zielony

    2 pomidory

    sałata

    kilka oliwek

    posieka natka pietruszki

    2,5 litra bulionu warzywnego

    1 op. żelatyny

Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Schab po warszawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab nacieramy przyprawami i olejem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką, wstawiamy na ok. 10 godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, rękaw rozcinamy , pieczemy jeszcze 30 minut. Odstawiamy do ostudzenia, następnie schładzamy. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, masło ucieramy do białości, dodajemy jajka i chrzan, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Natkę pietruszki drobno siekamy , pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Schab kroimy w plastry o grubości 1cm., plastry nacinamy tworząc kieszeń, wypełniamy farszem. Mięso obtaczamy w natce pietruszki, układamy na półmisku. Na każdym kawałku kładziemy po plasterku pomidora i ogórka. Dekorujemy sałatą , pomidorem, ogórkiem i oliwkami. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnego bulion, resztę bulionu zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, mieszamy z żelatyna do momentu aż się rozpuści. Odstawiamy do stężenia, następnie zalewamy schab. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Z podanych składników otrzymamy dwa półmiski schabu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować