Schab pod śnieżną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wypłukane mięso pokrój w plastry średniej grubości. Lekko ubij tłuczkiem.
2.W garnku zagotuj wodę z zielem angielskim i liściem laurowym. Do wrzącej wody delikatnie wkładaj mięso. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu.
3.Obierz marchewki, wypłucz je i dodaj do gotującego się mięsa. Dodaj plasterek cytryny oraz przyprawa uniwersalna do smaku. Duś całość na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaj zioła (majeranek, rozmaryn). Pogotuj chwilę, aż odparuje część wywaru.
4.Wyjmij marchewki. Do garnka z mięsem wlej śmietanę. Zagotuj i dopraw sos. Schab udekoruj pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną natką z pietruszki.
Porady
Potrawa idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, ewentualnie makaronu.
Komentarze