Schab pod śnieżną pierzynką

0 (0 ocen)

Delikatny schab z aksamitnym sosem rozpływa się w ustach

Składniki:

  • 1 kg schabu
    śmietana 18% (do zup i sosów)
    2-3 marchewki
    natka z pietruszki
    ziele angielskie
    liść laurowy
    majeranek
    rozmaryn
    plasterek cytryny
    przyprawa uniwersalna do smaku
    sól
    ew. pieprz do smaku

Schab pod śnieżną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypłukane mięso pokrój w plastry średniej grubości. Lekko ubij tłuczkiem.
  • 2. W garnku zagotuj wodę z zielem angielskim i liściem laurowym. Do wrzącej wody delikatnie wkładaj mięso. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu.
  • 3. Obierz marchewki, wypłucz je i dodaj do gotującego się mięsa. Dodaj plasterek cytryny oraz przyprawa uniwersalna do smaku. Duś całość na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaj zioła (majeranek, rozmaryn). Pogotuj chwilę, aż odparuje część wywaru.
  • 4. Wyjmij marchewki. Do garnka z mięsem wlej śmietanę. Zagotuj i dopraw sos. Schab udekoruj pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną natką z pietruszki.

Porady

Potrawa idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, ewentualnie makaronu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy