Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach

5 (188 ocen)

  • 25 min

Te paprykowe ziemniaczki robię często na obiad odkąd wypróbowałam przepis Justi. Tym razem upiekłam ciut inaczej, razem na nich schab w plastrach - bardzo pyszny pomysł na obiad.

  • 25 min

Składniki:

  • około 1 kg schabu
    3 kg ziemniaków
    4-6 cebul
    3/3 szkl. oleju
    3 łyżki papryki słodkiej
    1 łyżka papryki ostrej
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki (jeśli są duże). Dolewamy do nich olej i wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek ziemniaka pokryty był marynatą. Odstawiamy na 20 minut.
  • 2. W tym czasie schab kroimy na około 1-1,5cm plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ziemniaki, a pozostałym z przyprawami tłuszczu nacieramy każdy plaster schabu z obu stron. Układamy je na ziemniakach i cebuli.
  • 3. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez godzinę w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10-15 minut (do ładnego zrumienienia ziemniaków i mięsa).

Porady

Cebuli nie mieszałam z ziemniakami w marynacie, bo nie zamierzaliśmy jej jeść - dzięki temu odróżniała się kolorem od ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.91 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

To może cię zainteresować