Schab pieczony na ziemniakach szybki i smaczny obiad
1 godz. 10 min
Składniki:
300 g schabu bez kości ( dwa grubsze plastry )
500 g ziemniaków
500 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
pęczek szczypiorku
Schab pieczony na ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przyprawić ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin, niech przejdzie przyprawami.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyłożyć nimi naczynie żaroodporne ( każdą warstwę posypać szczyptą soli ) na górze położyć rozgnieciony drugi ząbek czosnku i mięso. Zalać gorącym bulionem ( do wysokości ziemniaków ) i wstawić do pieca na 180st C na ok 60 min.
2.Mięso co jakiś czas podlewać bulionem lub obracać. Miękkie ziemniaki i mięso posypać szczypiorkiem.
Porady
Bulion spod ziemniaków można oczywiście traktować jako sos
Komentarze