Schab pieczony na ziemniakach

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Schab pieczony na ziemniakach szybki i smaczny obiad

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 300 g schabu bez kości ( dwa grubsze plastry )
    500 g ziemniaków
    500 ml bulionu warzywnego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
    pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pieczony na ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab pieczony na ziemniakach 1. Mięso przyprawić ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin, niech przejdzie przyprawami.
    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyłożyć nimi naczynie żaroodporne ( każdą warstwę posypać szczyptą soli ) na górze położyć rozgnieciony drugi ząbek czosnku i mięso. Zalać gorącym bulionem ( do wysokości ziemniaków ) i wstawić do pieca na 180st C na ok 60 min.
  • Schab pieczony na ziemniakach 2. Mięso co jakiś czas podlewać bulionem lub obracać. Miękkie ziemniaki i mięso posypać szczypiorkiem.

Porady

Bulion spod ziemniaków można oczywiście traktować jako sos

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.91 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony (domowa wędlina)

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab pieczony

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony

danusia19671 Pyszny domowy schabik na każdą okazję . 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować