Schab pieczony z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy, posypujemy pieprzem i papryką, smarujemy musztardą ( opcjonalnie), posypujemy obficie majerankiem.
Delikatnie zawijamy w folię aluminiową, nie dociskając jej do mięsa z góry.
Szerokie naczynie żaroodporne zalewamy zimną woda na wysokość około 2 cm, układamy mięso zawinięte w folię.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.
Po około 50 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca w/w czasu rumienimy „skorupkę”, czyli schab siedzi w piekarniku jeszcze około 15 - 20 minut.
Komentarze