Schab pieczony w ziołach

4.49 (196 ocen)

Soczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Idealny do ziemniaczków i surówki.

Składniki:

  • 1kg schabu bez kości

    Marynata
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprz
    2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka rozmarynu
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka octu winnego
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Schab pieczony w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować marynatę.
  • 2. Schab umyć, wyciąć żyłki i tłuszcz. Mięso ponacinać do połowy wysokości i natrzeć marynatą. Pozostawić w lodowce minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
    Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 60-80 min w 180-200 stopniach.
  • Schab pieczony w ziołach 3. Przed podaniem przecinamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

4.99 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Schab suszony w ziołach i czosnku

To może cię zainteresować