Schab pieczony w mleku i czosnku z brzoskwiniami i żurawiną.

4.5 (185 ocen)

  • 20 min

Niedzielny przysmak całej rodziny.

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
    1 litr mleka
    8 ząbków czosnku
    .2 łyżki mąki
    sól, pieprz,
    1 puszka brzoskwiń
    żurawina
    pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab pieczony w mleku i czosnku z brzoskwiniami i żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfannie i obłożyć plastrami czosnku. Całość zalać wrzącym mlekiem (reszta mleka do podlewania)
  • 2. Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 1.5- 2 godzin.
    Podczas pieczenia sprawdzać, czy mleko nie wyparowało.
  • 3. Połówki brzoskwiń napełnić żurawiną.
    Schab wyjąć, sos przecedzić , zagotować, zagęścić mąką, przyprawić.
  • 4. Pieczeń wyłozyc na półmisek. Z boku wyłożyć brzoskwinie z żurawiną, polać sosem.

Porady

Pieczeń bardzo dobrze smakuje z ryżem wymieszanym z rodzynkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować