Schab nadziewany białą kiełbasą

4.49 (174 ocen)

  • 2 godz.

Moja mięsożerna cześć rodziny jest zachwycona tym schabem. Podaje go z pieczonymi buraczkami. Jest bardzo aromatyczny :-) Tak naprawdę to schab sam się robi. Marynujemy go, na drugi dzień nadziewamy kiełbaską i wkładamy do rękawa i piekarnika

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg schab bez kości
    2 kiełbaski białe domowe
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżki majeranku
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Schab nadziewany białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab nadziewany kiełbasą 1. Mięso myję i dokładnie osuszam. Z przypraw. soli, pieprzu, majeranku, ziół prowansalskich robię marynatę. Dodaję do nich sprasowany czosnek, i oliwę. Całość mieszam w miseczce. Schab nacieram marynatą bardzo dokładnie i odstawiam na dobę do lodówki. Na drugi dzień ostrym długim nożem robię nacięcie w środku schabu przez całą długość. Schab nadziewam kiełbaską białą ugotowaną zimną.
  • schab pieczony w rękawie 2. Schab wkładam do rękawa do pieczenia, spinam go klamrą . W kilku miejscach rękawa robię nakłucia, żeby para miała ujście . Układam w brytfannie i piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 60 minut bez przykrycia .Następnie rozcinam rękaw i wstawiam ponownie na 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika nie kroje od razu schabu daje mu jeszcze 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować