Schab na słodko

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Danie idealnie dla dzieci niejadków - słodkie nadzienie skusi najbardziej wybredne podniebienie!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
    3 łyżki oliwy
    0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczy
    0,5 szklanki bulionu
    2 szczypty ulubionych przypraw, np. tymianku, estragonu, majeranku
    sól, pieprz

    Nadzienie:
    1 łyżka masła
    suszone owoce: morele, śliwki, żurawina, figi - pokrojone w kosteczkę
    1 łyżeczka cynamonu
    ew. szczypta chilli

    W wersji dla dorosłych można do nadzienia jeszcze dodać 1/4 szklanki wiśniówki lub likieru pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Pieczeń

Schab na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do rondelka włożyć suszone owoce oraz połowę soku pomarańczowego. Dobrze wymieszać, zagotować na palniku ciągle mieszając. Odstawić żeby ostygło na kilkanaście minut, w tym czasie nadzienie powinno wchłonąć sok do czasu aż cały płyn będzie wchłonięty.
    Schab umyć i zrobić szerokie nacięcie w środku, tak żeby można było faszerować mięso. Obsypać solą i pieprzem, skropić oliwą. Do środka wcisnąć nadzienie, a to co się nie zmieści ułożyć na wierzchu. Pieczeń ułożyć w naczyniu żaroodpornym ze szczelną przykrywką, podlać bulionem i sokiem pomarańczowym.
    Piec 1 godzinę, na 10 minut przed końcem czasu zdjąć pokrywkę i przyrumienić wierzch.

Porady

Zamiast wina można użyć wiśniówki. Powstały sos w trakcie pieczenia można zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Będzie idealny do ziemniaków lub kuskusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Morele Śliwki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować