Schab na kanapki

4.48 (194 ocen)

  • 2 godz.

Dosyć często robię różne mięsa na kanapki, ale jakoś jeszcze żadnego przepisu nie dodałam :)Tak więc dziś podaję przepis na bardzo smaczną domową wędlinkę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    marynata:
    2 litry przegotowanej wody
    1 łyżka soli peklującej
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela
    dodatkowo:
    2 łyżki oleju
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 zmiażdżony ząbek czosnku
    odrobinę pieprzu, majeranku
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu układamy schab, w przegotowanej wodzie mieszamy przyprawy i zalewamy mięso. Odstawiamy na 4-6 dni w chłodne miejsce codziennie przekręcamy.
    Jak mięso jest już zamarynowane wykładamy z zalewy lekko osuszamy i smarujemy dodatkowymi przyprawami wymieszanymi w oleju. Owijamy nasz kawałek mięsa w folię aluminiową wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach najpierw półtorej godziny a potem odkrywamy i dopiekamy 20 minut by wierzch się zarumienił.

Porady

Tym razem zrobiłam w foli aluminiowej, ale bardziej soczyste wychodzi w rękawie do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować