Schab gotowany w majonezie

4.38 (213 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Domowa zdrowa wędlina gotowana z ziołami w zalewie majonezowej, jest łatwa do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu poza oczekiwaniem, polecam na kanapkę, jest pyszny!

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości

    Zalewa:
    3 litry zimnej wody
    100 g soli morskiej
    1 łyżka zielonego pieprzu ziarnistego
    1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
    3 łyżeczki cukru trzcinowego
    3 czubate łyżki majonezu
    1 łyżka ostrej musztardy
    5 ząbków czosnku
    6 ziarenek ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    2 goździki
    przyprawa do wyrobu domowych wędlin-(pieprz tłuczony, kolendra, majeranek, chili, ziele angielskie mielone, liście laurowe mielone)
Wystaw ocenę:

4.38 (213 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Schab gotowany w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0w9bqdx 1. Schab myjemy.
    W szerokim garnku przygotowujemy zalewę:
    Wlewamy zimną wodę dodajemy sól, cukier, musztardę, majonez, zioła, liście laurowe, pieprz, goździki, dodajemy czosnek obrany ze skórek, mieszamy wszytko, wkładamy mięso i zagotowujemy,
  • image-23ljxkq 2. całość gotujemy 5 minut pod przykryciem.Zdejmujemy z ognia zostawiamy w zalewie na 7 godzin.
    Po tym czasie znów mięso z zalewą doprowadzamy do wrzenia, gotujemy równe 5 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Serwujemy pokrojony na plasterki.

Porady

W ten sam sposób przygotujesz karczek czy fileta z indyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować