Schab gotowany 10 minut

4.93 (165 ocen)

  • 20 min

Pyszny schab, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub na kanapki. Jest soczysty i bardzo kruchy.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg schabu
    2,5 litra wody
    80 g soli
    6 ziaren czarnego pieprzu w ziarnach
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki suszonej mieszanki ziół (majeranek,oregano, tymianek, cząber)
    1/2 łyżeczki ziaren kolendry
    4 owoce jałowca
    4 ziela angielskie
    4 liście laurowe
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.93 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab gotowany 10 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka (z grubym dnem) wlać zimną wodę. Dodać sól, pieprz, cukier, majonez, musztardę, roztarte w dłoniach zioła, pokruszone liście laurowe i rozgniecione ziarna kolendry, jałowca i ziela. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Dodać do garnka. Wszystko wymieszać. Do garnka włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić mięso do wystudzenia na kilka godzin.
  • 2. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mięso wyjąć z marynaty, kiedy będzie całkowicie zimne.

Porady

Do zalewy można dodać ulubione przyprawy: zioła, goździki, a nawet korę cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na schab ze śliwką!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować