Schab faszerowany szpinakiem,papryką i serem pleśniowym

4.5 (147 ocen)

Moja propozycja na niedzielny obiad. Tak przygotowany schab jest miękki i soczysty :)

Składniki:

  • 1,300kg schabu bez kości
    450g świeżego szpinaku
    200g papryki konserwowej
    150g serka pleśniowego
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    papryka mielona słodka
    papryka mielona ostra
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Schab faszerowany szpinakiem,papryką i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab roztrzep 1. Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, ( nie do końca ) by tworzyło "księgę". Następnie roztrzepać, oprószyć z jednej i drugiej strony solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami. Wstawić na ok.3 godz.w chłodne miejsce,
  • ser pleśniowy 2. Szpinak opłukać, przełożyć na patelnię. Odparować razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową. Ostudzić. Kawałki papryk osączyć z zalewy, serek pokroić na plasterki.
  • farsz na mięsie 3. Na płacie mięsa rozłożyć szpinak, serek a na wierzchu papryki. Zwinąć w roladę i związać nićmi kuchennymi.
  • roladę podsmaż 4. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć roladę z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rękawa kuchennego i piec ok.90 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć papier, by mięso się ładnie zrumieniło. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Papryka Schab Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować