Schab duszony z cebulką

5 (154 ocen)

To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmienienie tradycyjnego, smażonego schabowego. Przygotowanie duszonego schabu nie jest trudne i nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    0,5kg czerwonej cebuli
    500g przecieru pomidorowego
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
    olej
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oprószyć w mące wymieszanej z przyprawami. Obsmażyć w garnku na złoty kolor. Wyciągnąć z garnka i pokroić w plastry. W garnku (na tym samym oleju co mięso) podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać przecier pomidorowy i włożyć mięso. Całość zalać wodą tak, aby przykryła mięso.
    Mięso dusić pod przykryciem do miękkości (30-40min).
  • 2. W przepisie można użyć także karczku lub szynki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować