Myślałam i wymyśliłam , kruchy schab duszony w mleku i rosole. Do tego kawałki korniszonów i śmietana 30 % , smaczny jakże inny obiadek dla całej rodziny.
Schab duszony w sosie śmietanowym z korniszonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Schab kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Mleko wlewamy do miski zanurzamy w nim schab . Dodajemy piórka cebuli . Zostawiamy na ok 2 godzimy , im dłużej tym lepiej. Plastry schabu obtaczamy w mące z dodatkiem soli . Smażymy na maśle kalcynowanym z obu stron na złoto. Dodajemy cebule z mleka.
2. Zalewamy mlekiem . Dodajemy liść laurowy i ziele. Dusimy ok 10 min. dolewamy bulion. Doprawiamy do smaku solą. Dodajemy posiekane korniszony .Dusimy ok 15 min. Zaciągamy śmietana 30 % wymieszaną z łyżka mąki. Gotujemy aż zgęstnieje.
Komentarze