Schab a'la mari

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Gotuje w domu dla rodziny, mąż uwielbia gdy wyślę coś nowego... :)

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego
    3 średnie cebule
    350 g żółtego sera
    3 jajka
    majonez
    odrobina masełka w kostce
    pieprz,sól,
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab a'la mari - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-03nn3hq 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na plastry. Oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem. Odstawiamy 10-15 min.
  • image-1c7mey5 2. W międzyczasie gdy mięso nabiera smaku przygotowujemy: cebulkę kroimy w piórka, ser ścieramy na tarce, majonez do miseczki.
  • image-2911ps1 3. Następnie kłócimy jajka z majonezem w misce. Do jajek dodajemy pokrojoną cebulkę,starty ser i mieszamy.
  • image-0xjg19a 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masełkiem. Układamy plastry mięsa polewamy skłóconym jajkiem wymieszanym z cebulka i serem. Przykrywamy. Wstawiamy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy ok 45-50 min w temp. 200 C.

Porady

Schab najlepiej jakby był chudy. Jeśli chcemy,aby był bardziej soczysty możemy odstawić go w przyprawach na godzinkę lub dwie. Do tego dania idealnie pasują ziemniaczki lub ryż :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować