Schab ze śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wykwintna przystawka na wyjątkową okazję.

Składniki:

  • ● 1 kg schabu bez kości
    ● 20 dag suszonych śliwek
    ● 20 dag suszonych moreli
    ● 4 ząbki czosnku
    ● majeranek, sól
    ● litr bulionu
    ● 3 łyżeczki żelatyny
    ● kiść winogron
    ● 1 łyżka masła

Schab ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W schabie robimy nacięcie,
    nacieramy mięso czosnkiem
    z solą. Do nacięcia
    wkładamy śliwki i morele, obwiązujemy
    nicią. Schab posypujemy
    majerankiem i godzinę
    schładzamy.
  • 2. Obsmażamy na maśle, aż
    zbieleje. Dusimy 45 min, podlewając
    wodą. Chłodzimy.
  • 3. Z ciepłego bulionu i żelatyny
    robimy galaretę. Schab
    kroimy w cienkie plastry.
    Układamy na półmisku, dekorujemy
    połówkami winogron,
    zalewamy tężejącą galaretą
    i schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Komentarze

Podobne przepisy