Schab ze śliwkami

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Schab ze śliwkami dawniej jadałam tyko u mamy - w czasach kiedy miałam tak małą kuchnię że nie miałam zwykłej kuchenki z piekarnikiem tylko małą dwu-palnikową :/ ....dziś piekę nie tylko ciasta ale swoje ulubione pieczenie jak choćby schab ze śliwkami. Dla mnie "delyszys" moje dzieciaki też go lubią

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Potrzebujemy (na 5 osób) około 1-1,2 kg schabu bez kości (ja czasem kupuję z kością którą odcinam i wykorzystuję np do wywaru mięsnego), około 300-400 g suszonych śliwek (ja używam kalifornijskich), sól, pieprz do smaku, olej i masło do obróbki termicznej, wykałaczk
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namaczamy przez minimum 20 minut we wrzątku. Schab nacinamy robiąc w nim kieszonkę - ponieważ mój mąż nie lubi schabu ze śliwkami a jedynie z aromatem ich uwalnianym podczas pieczenia, zostawiam dla niego fragment bez nadzienia, dlatego kieszonkę robię z jednej strony zostawiając mniej więcej 5 cm nienadzianego mięsa
  • 2. Śliwki wyjmujemy z wody (zostawiamy 4-6 śliwek) nie odciskamy ich zbytnio i wciskamy w utworzoną kieszeń w schabie. Spinamy wykałaczkami tak by śliwki z kieszeni nie wypłynęły. Tak przygotowaną porcję mięsa obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu by pory zamknęły się i wszystkie soki zostały wewnątrz. Obsmażamy z każdej strony (łącznie z częścią gdzie mamy kieszonki czyli z frontem)
  • 3. Porządnie zarumienione, obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego na którego dnie położyliśmy kilka płatków masła ( w sumie około 1 dużej łyżki). Na wierz i po bokach wykładamy odłożone wcześniej, pokrojone w kostkę lub pasy śliwki
  • 4. Pieczemy w temperaturze około 200*C przez mniej więcej 1,5 godziny. Ja wyznaję zasadę taką że jeśli surowe mięso waży początkowo (bez nadzienia) 1,2-1,5 kg to piekę je około 1,5 godziny. Jeśli robię większą porcję np. z 2 kg to piekę około 2 godzin. Same zresztą musicie ocenić - szkoda byłoby przypalić lub przesuszyć mięso :) Na mniej więcej 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywę z naczynia.
  • 5. Kiedy pieczenie dobiegło końca, wyłączyć piekarnik, po 2-3 minutach wyjmujemy z pieca, do rondla odlewamy tłuszcz który wypłyną podczas pieczenia i przygotowujemy z niego sos (łącznie z cząstkami śliwek) w tym czasie mięso odpocznie. Odparowujemy sos mieszając, można zagęścić łyżeczką mąki lub śmietaną 30%.
  • 6. Mięso po kilku minutach odpoczynku wykładamy na deskę i kroimy mięso na plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować